Proefschriften

Studenten en medewerkers doen op verschillende niveaus architectuurhistorisch onderzoek.  Na de studie wordt ook onderzoek verricht dat kan uitmonden in een proefschrift. We noemen enkele interessante thema’s die centraal staan in recente proefschriften.

• Over de avant-garde in de architectuur in Nederland en Amsterdam is veel geschreven. Maar over de ontwerpers en financiers van het grootste deel van de volkswoningbouw in Amsterdam aan het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw is nauwelijks iets bekend. Nieuwsgierigheid naar die kwestie leidde Rens Smid naar interessant onderzoek: Stadsuitbreiding en volkswoningbouw in private handen. Amsterdam 1877-1940 (2018).

• Het is een misverstand om te denken dat steden pas sinds de Renaissance planmatig werden bedacht en ontworpen. Dat was juist ook in de Middeleeuwen het geval, ontdekte Wim Boerefijn: The foundation, planning and building of new towns in the 13th and 14th centuries in Europe. An architectural-historical research into urban form and its creation (2010).

• Villa’s en landhuizen in de 19de en 20ste eeuw in Nederland zijn zelden als groep, of als type gebouw onderzocht. Daarom is Hans de Haan dat juist wel gaan doen: Landhuizen en villa’s in Nederland tussen 1840 en 1916 (2016).

• Van architecten van het modernisme in Nederland als J.J.P Oud, Gerrit Rietveld en Jan Duiker is het nodige bekend door een reeks van publicaties. Een naam die bij velen bekend is maar waarvan weinig mensen meer weten dan die naam is Mart Stam. Daarom is Stef Jacobs het leven en werk van deze fascinerende twintigste-eeuwse architect gaan onderzoeken: Mart Stam, dichter van staal en glas (2016).

• Door nieuwe benaderingen worden nieuwe inzichten verkegen in de gebouwen van kloosters in de vroege Middeleeuwen. Annika Rulkens onderzocht bijvoorbeeld op welke manieren kloosterarchitectuur in de negende eeuw werd ingezet voor kerkelijke, maar ook voor politieke doeleinden: Means, motives and opportunities. The architecture of monasteries during the reign of Louis the Pious (814-840) (2013).