Perspectieven op de stad

Architectuur- en stadshistorici zijn gefascineerd door de gelaagdheid van steden. Ze benaderen de stad als gebouwde omgeving, als samenleving van mensen en hun activiteiten, en als product van verbeelding. In Perspectieven op de stad maak je kennis met thema’s, methoden en theorieën van de stads- en architectuurgeschiedenis die deze gelaagdheid analyseren. Is de stad een kunstwerk, een kapitalistisch verdienmodel, een brandpunt van emancipatie en moderniteit?
In de tweede helft van het vak kies je een theorie die jou aanspreekt en past deze toe in je onderzoek naar één specifieke straat. We sluiten het vak af met een feestelijk Straat-symposium waar wervelende eindpresentaties de veelheid aan methodes, theorieën en stedelijke praktijken laten zien, ofwel: de verschillende perspectieven op de stad.
Halverwege het vak gaan we op excursie naar Antwerpen. Met een straatpracticum, wijkwandeling en een bezoek aan een stadsmuseum ontrafelen we diverse verhalen over de stad, en het is nog gezellig ook!

Docenten: Petra Brouwer en Danielle van de Heuvel (excursie met Christian Bertram)

Studenten over dit vak: “Zeer goed fundamenteel vak voor de rest van de opleiding, ontzettend veel geleerd”

“We kregen goede, sturende vragen tijdens de werkgroep, waardoor je gestimuleerd werd actief mee te denken en niet bang hoefde te zijn om je eigen mening te geven.”