Master

In de Master Stads- en architectuurgeschiedenis benader je architectuur en stedenbouw als de collectieve uiting van maatschappelijke ontwikkelingen en behoeftes. Je onderzoekt de betekenis van het verleden in het heden en leert architectuurhistorische kennis om te zetten in oplossingen voor actuele, stedelijke vraagstukken.

Het eerste semester biedt je een solide basis, waarin je ervaring opdoet in alle facetten van stads- en architectuurhistorisch onderzoek. Je maakt kennis met gezaghebbende theorieën en benaderingen in Perspectieven op de stad, en met de digitalisering van stadsonderzoek (je leert bijvoorbeeld werken met GIS) in De digitale stad. Geen betere plek om de ‘historische sensatie’ te ervaren dan in De stad in het archief waar je op locatie archiefbronnen leert interpreteren. Je besluit het eerste semester met de actualiteit. In De praktijk van de stad werk je aan een concrete casus die is aangeleverd door een opdrachtgever, zoals een gemeente, erfgoedinstelling, museum of ontwerpbureau.

Heb je de smaak te pakken gekregen in De praktijk van de stad? Een stage biedt je een uitstekende voorbereiding op de arbeidsmarkt! Je ontdekt welk soort werk bij je past, en hoe je je kennis kunt inzetten voor actuele opgaven. In het tweede semester heb je ruimte voor een stage, die je eventueel kunt koppelen aan je masterscriptie. Maar je kunt het tweede semester ook gebruiken om je kennis te verbreden of te verdiepen met keuzevakken. Ons eigen populaire keuzevak Wonen als recht richt zich op de stad als strijdtoneel: als plek van sociale spanningen, opstanden en politieke revoluties, waar samenlevingen zichzelf telkens opnieuw uitvinden.

De master Stads- en architectuurgeschiedenis is uniek in Nederland. Architectuurhistorici (van de opleiding Kunstgeschiedenis) en stadshistorici (van de opleiding Geschiedenis) geven door middel van co-teaching alle vakken samen, waardoor zowel ruimtelijke vraagstukken als historische benaderingen aan bod komen. De opleiding trekt jaarlijks een diverse groep van ongeveer 25 studenten, met bijvoorbeeld een vooropleiding geschiedenis, kunst- en architectuurgeschiedenis, sociale geografie en planologie, bouwkunde en liberal arts and sciences. 


Heb je nog vragen? Mail dan met Petra Brouwer.