Werk

Het werkveld van architectuurhistorici is net zo breed als het vakgebied. Onze oud-studenten zijn bijvoorbeeld werkzaam als: projectleider bij Architectuurcentrum Amsterdam; redacteur bij Archined (de Nederlandse community-based website over architectuur); projectmanager Arena Poort bij het Project Managementbureau Amsterdam; tentoonstellingsmaker bij Museum Het Schip; projectmedewerker bij Erfgoed Leiden en Omstreken; architectuurhistorisch onderzoeker bij Vereniging Hendrik de Keyser; onderzoeksmedewerker bij stichting In Arcadië (tuinhistorisch onderzoeksbureau); projectmedewerker en welstandsadviseur bij Mooi Noord-Holland (provinciaal adviesorgaan); freelance onderzoeker en publicist; architectuurgids; projectmedewerker Monumenten en Archeologie Amsterdam.

 

Teun studeerde architectuurgeschiedenis en schreef zijn masterscriptie over hedendaagse Nederlandse architecten die in China werken. Nu werkt hij bij het internationale architectenbureau UNStudio.

Over zijn werk vertelt Teun: “Na mijn afstuderen ben ik via wat tussenstappen nu werkzaam als business developer bij UNStudio. Er werken hier ongeveer 300 mensen met zo’n 30 nationaliteiten aan projecten over de hele wereld. Het interessante aan mijn werk vind ik dat ik niet zozeer beschouwend bezig ben als historicus, maar juist vanuit mijn kennis en achtergrond aan de basis van nieuwe projecten sta. Mijn werk bestaat uit het onderhouden en uitbreiden van ons netwerk en het zoeken naar nieuwe projecten en opdrachtgevers die mogelijk interessant zijn voor UNStudio. Opdrachtgevers selecteren architecten op basis van het ontwerp, de kosten, maar ook vaak via de narrative in het projectvoorstel.  Mijn academische vaardigheden zijn cruciaal voor het mee-ontwikkelen van zo’n narrative. Daarnaast zijn de analytische vaardigheden die ik in de studie opdeed, zeer nuttig bij het zoeken naar nieuwe opdrachtgevers: ik moet bijvoorbeeld snel ruimtelijke beleidsplannen scannen, om te kunnen bepalen wat de potentie van een project is voor UNStudio.”