Ik ben docent moderne architectuur- en stedenbouwgeschiedenis, en woon in Amsterdam – kan heerlijk elke dag op de fiets naar mijn werk. Een van mijn specialisaties zijn architectuur-handboeken: wat wordt gezien als de essentie van ons vak, en hoe verandert dat in de loop van de tijd? Najaar 2023 verscheen bij MIT Press het resultaat van jaren onderzoek en internationale samenwerking: Narrating the Globe. The Emergence of World Histories of Architecture.
Een andere fascinatie is de moderne stedenbouw, waaraan ik in mijn onderwijs veel aandacht besteed, onder andere in de mastermodule Perspectieven op de stad. Momenteel werk ik samen met collega Tim Verlaan aan een boek over het idee van de compacte stad, dat in Nederland sinds de jaren ’70 belangrijk werd. Eerder schreef ik een boek over de new towns Lelystad en Almere.
Betovering
Mijn vroegste herinnering aan een gebouw is het Johnson Wax kantoor van Hugh Maaskant. Ik vond het spectaculair, en zat als vijfjarige altijd met mijn neus tegen het autoraampje gedrukt als we er langs reden. Diezelfde betovering kan ik nog steeds voelen, gewoon als ik door Amsterdam fiets, of als ik op reis ben.
Als architectuurhistoricus ben je altijd aan het kijken, en analyseer je bewust en onbewust de omgeving waar je bent. Zo begrijp je de historische gelaagdheid en de dynamiek – een winkelstraat die niet meer functioneert, een nieuwe woonwijk waar mensen in het zonnetje op straat zitten: welke omgevingen hebben kwaliteit, en waarom is dat zo?
Internationaal en lokaal
Als wetenschapper kun je jezelf steeds opnieuw uitvinden, dat maakt dit werk zo leuk. In de loop der jaren is mijn werk internationaler geworden. Ik was twee keer een periode in het buitenland, aan het Getty Institute in Los Angeles, en de McGill School of Architecture in Montreal. Dat zijn fantastische ervaringen, en in korte tijd gaat je onderzoek met sprongen vooruit. Ook vond ik mijn tijd als hoofdredacteur van Architectural Histories, het wetenschappelijke tijdschrift van de European Architectural History Network stimulerend, omdat je hierdoor deel uitmaakt van een internationale gemeenschap vakgenoten. Maar ik vind het minstens zo belangrijk om me in te zetten voor organisaties dichtbij. Ik was jarenlang voorzitter van de Programmaraad van Architectuurcentrum Amsterdam, en ben nu lid van de Commissie Omgevingskwaliteit van Amsterdam. Ik beoordeel nieuwbouwplannen en adviseer of gebouwen een monumentenstatus moeten krijgen.
Meer over Petra Brouwer | UvA website
E: P.A.Brouwer@uva.nl
T: 0205253037